Siirry sisältöön

5 peliä hyvään alkuun yli 3-vuotiaille

Yhden oksennustautisen viikonlopun (Ja Civilization 6:n satunnaisklikkailun) jälkeen pääseekin takaisin töihin kirjoittelemaan tauoilla! Eihän sitä nyt muuten ehdi kun muksut pyörii jaloissa ja pitäisi muutakin yrittää kuin puhelinta näppäillä tai tietokoneella istua. Aiheita pyörinyt mielessä niitä näitä, mutta tahdon tulevaan joulusesonkiin antaa ideoita pienten lasten vanhemmille. Sen verran pienten etteivät välttämättä osaa vaatia vielä mitään uusinta uutta pelirintamalta.

Ensimmäisiä "kunnon pelejä" miettiessä vanhemmat ajattelevat usein että mikä on pinnalla ja suosittua, tai mistä ne lapsen kaverit puhuvat. Tällä hetkellä suosionsa huipulla on Minecraft. Voin taata että lapsille tulee tämä lähes varmasti tutuksi jo tarhassa, mutta se ei tarkoita että pitäisi välttämättä ostaa ensimmäisenä konsolia jolle pelin saa hankittua, useimmilta vanhemmilta löytyy kuitenkin tabletti tai edes puhelin jolla tuon kiinnostuksen saa alkuun hoidettua Minecraft Pocket Editionilla (6€) mikäli muksu osaa moista vängätä, eikä vain tyydy leikkimään Minecraft leikkejä ja kysyy myöhemmin (vanhempien kanssa kuorossa) "Ai, onko se jokin pelikin?". Jos sen sijaan haluaa äärimmäisen laajan valikoiman hauskaa ja erilaista pelattavaa, suosittelen vahvasti vanhemman konsolin hankkimista. Jos lukijoiden joukosta löytyy joku joka miettii hankkivansa lapselleen sen "GTA V:n kun kaikki muutkin pelaa sitä", läpsäise itseäsi naamaan ja katsohan niitä ikäsuosituksia sekä rajoituksia. Aivan turha alkaa sönköttämään siitä että omassakin lapsuudessa pelattiin väkivaltapelejä kun silloin ne räjähtävät olennot olivat muutaman epäselvän pikselin kokoisia ja mistään ei muutenkaan saanut kunnolla selvää. Ikärajoista varmasti puhetta tulevaisuudessakin.

Takaisin asiaan. Ensimmäisen konsolin ostopäätökseen saattaa monella vaikuttaa myös hinta. Markkinoilla olevat Playstation 4, Xbox One ja Wii U maksavat kaikki 250-300€ johon päälle vielä uusien pelien hinta 50-70€ on aikamoinen paukku kun vertaa siihen että esim. Playstation 2:ta (Jossa toimii myös Playstation 1 pelit!) saa Huuto.net tai Tori.fi -kauppapaikoista noin 40€ hintaan välillä jopa kahden ohjaimen kera, ja pelit maksavat (laadusta riippuen) n. 10-40€. Täytyy vain muistaa että tämä vekotin tarvitsee muistikortin että peleissä säilyy edistyminen! Ei tule sitten ikävänä yllätyksenä vastaan. Toisena hyvän valikoiman klassikkokonsolina suosittelen Super Nintendoa, joka kustantaa n. 60-70€ ja pelit taas laadusta riippuen n. 10-50€. Harvinaisemmat ja kalliimmat pelit näille laitteille ovat harvoin niitä ensimmäisiä mitä suosittelen ostamaan, erityisesti jos pienemmälle lapselle aikoo hankkia pelattavaa.

Vanhemmissa peleissä on lähes poikkeuksetta enemmän haastetta, joten ei kannata odottaa että muksu pysyy täysin tyytyväisenä laitteen edessä ensimmäisiä minuutteja kauempaa, mutta pienelle on tärkeä opettaa myös epäonnistumisiin suhtautumista. Oli se sitten kentän läpäisy tai vaikka jo ensimmäisen kuilun yli hyppääminen, onnistumisen tunne lopulta on äärimmäisen hyvä asia lapsen itsetunnon kohentamisen kannalta! Jatkuva palkitseminen ilman koettelemuksia ja helpon reitin seuraaminen ei johda mihinkään hyvään. Seuraavat 5 peliä tuovat enemmän ja vähemmän tunteita laidasta laitaan. Pelejä ei ole järjestetty minkäänlaiseen parhausjärjestykseen ja hintoihin vaikuttaa suuresti se että ollaanko ostamassa vain pelikasettia tai cd:tä vai sisältyykö siihen kotelon ja ohjekirja.

1. Super Mario All-stars, SNES, 25-40€

Mikä on parempi kuin 1 peli? 4 peliä samaan hintaan! Vaikka otsikossa suositukset ovat 3-vuotiaasta ylöspäin, voin helposti suositella juuri näitä ensimmäisiä Mario-pelejä siihen että lapsi oppii että pystyy ohjata hahmoa ruudulla jo 2-vuotiaana. Vanhempi lapsi alkaa oppimaan paremmin miten kontrollit toimivat ja lopulta kilpailevat vielä vähemmän pelaavien vanhempiensa kanssa pisteistä. Kokoelma on julkaistu myös Wii-konsolille, joten jos löydät sen halvalla, ota ihmeessä mukaan. Super Nintendoa suosittelen erityisesti siksi koska lapsen kasvaessa erinomaista pelitarjontaa löytyy seikkailun (The Legend of Zelda: A Link to the Past), futuristisen kilpa-ajon (F-Zero) kuin myös avaruuslentelyn (R-Type) muodossa! Unohtamatta tasoloikintaa (Donkey Kong Country) jos Mariossa on tullut jo hyväksi. Kannattaa varoa ettei osta vahingossa "SFC" -merkittyjä pelikasetteja jotka toimivat vain japanilaisilla konsoleilla. Super Mario World 2: Yoshi's Island ja Super Metroid vielä muiden mainittujen lisäksi kokoelmaan niin pärjääkin jo hyvän aikaa myöhemmälläkin iällä jos se minusta olisi kiinni.

2. LEGO Star Wars 2, Playstation 2, 7-15€

Jos haluat alkuun välttää lego-ukkeleiden välistä väkivaltaa, odota että muksu on 6 vuotias kun asiat tulevat viimeistään eskarissa tutuksi. Sen jälkeen pelirintamalla avautuu uljas LEGO-pelien maailma. Kyllä, LEGO Star Wars on muutakin kuin vaatebrändi. Huumoria riittää pelissä lapsille sekä myös vierestä seuraavalle vanhemmalle kun tuttu tarina esitetään LEGO-muodossa välivideoissa hiljaisesti miimikoiden kylttien avulla. Kaksinpeli myös mahdollinen, joten äidit tai isät pelaamaan myös!

3. Ape Escape, Playstation 1, 20-40€

Tässä vaiheessa muksu saakin jo omata jonkinlaisia refleksejä että saa kiinni laboratoriosta karanneet apinat! Hyvää harjoitusta silmä-käsi koordinaatiolle. Erilaisissa ympäristöissä tutkimista ja apinoiden etsimistä, jonkin verran valomiekalla kamppailua fantasiaolentojen kanssa, mutta pienemmät voivat näissä kohdissa antaa ohjaimen vanhemmalle jos meinaa hermo palaa. Tämän pelin kanssa käytin itse aikoinaan ensimmäistä kertaa ohjainta jossa oli kaksi ohjainsauvaa (tai tuttavallisemmin tattia), eikä suinkaan kuvakulman kääntelyyn pelissä kuten nykypäivänä tapana, vaan haavin tai miekan hutkimiseen, tatilla valitaan suunta. Iski sen verran kovaa nostalgia että täytyykin tehdä Skidin kanssa video pelistä!

4. Croc: Legend of the Gobbos, Playstation 1, 15-25€

Koska en tahtonut tunkea listaa täyteen Marioa, laitoin tähän Super Mario 64:n sijaan hieman huonomman pelin jossa on aika tönkkö ohjattavuus verrattuna edellämainittuun. Croc on siis söpö kuin mikä ja tekee ihan hyvääkin pienelle, about 6-7 vuotiaalle, alkaa totuttelemaan ns. "tankki-kontrolleihin" että nauttii enemmän noin 6 vuotta myöhemmin Resident Evil -sarjan peleistä ensimmäisellä pleikkarilla. Oikeastaanhan siis kaikkien pitäisi myös Nintendo 64 ostaa, mutta koska tahdoin tuleville PS2 ja SNES omistajille antaa muutaman nimikkeen, enhän minä nyt tuosta noin vain voi laittaa muiden konsoleiden pelejä listaan...

5. NES Classic Edition, 30 peliä, 79€

Hiiteen säännöt listalta, tässä on ehkä se paras sijoitus mitä voit tehdä turvataksesi lapsesi (ja itsesi?) pelihistorian vähimmäisymmärrys! 29 klassikkopeliä (Tecmo Bowl ei ehkä ole kokeilemisen arvoinen) helposti pelattavassa kokoelmassa ja saa kiinni jopa moderniin televisioon ilman että lopputulos näyttää puurolta. Mitä vielä odotat!? Käy hyvä ihminen googlettamassa joku kauppa josta näitä vielä saa ennakkotilattua, itsehän en mitään mainosrahoja saa joten pfft.

Älkääkä erehtykö ajattelemaan että muksut tarvitsevät pelejä jotka näyttävät elävältä elämältä, aina vain parempi jos jää jotain mielikuvituksen varaan! Tärkeintä on se että peliä on hauska pelata. Pelien ulkoasuja moittivat mielipiteet ovat yleisesti syntyneet osittain siksi koska kilpailevien konsoleiden fanit syynäävät pienimmätkin erot ja yksityiskohdat jolloin peleistä vähän tietävät kuulevat vain nämä argumentoinnit ja keskittävät myös omat mielipiteet siihen mikä helpoiten havaittavissa: miltä peli näyttää. Uskallan väittää että jos vanhemmat antaisivat lapsille ensin mahdollisuuden tutustua yksinkertaisempiin peleihin, kaikkien annettaisi nauttia minkälaisista peleistä haluavat ja typerä konsoleiden välinen kilpailurummutus loppuisi, kaikki keskittyisivät lopulta olennaisempaan kuin pikseleiden laskemiseen. Kun vielä loppuisi sekin että kaikki odottavat aina että uusilla konsoleilla kaikki näyttää paremmalta...senkin ulkonäkökeskeiset vätykset!

Kirjoittakaa ihmeessä kommentteihin millä peleillä itse aloititte pelaamaan! Tai mitä tarjositte lapsillenne ensikokemuksina ja missä iässä. Itselläni vahvimmat muistikuvat ovat Nintendolla Kid Icaruksen pelaaminen 90-luvun alussa. Äiti oli auttamassa kun meni liian vaikeaksi.

3 thoughts on “5 peliä hyvään alkuun yli 3-vuotiaille

 1. Aki-Matti

  Kirjoitat mukavan rennosti ja luonnollisesti, tekstiä oli vaivatonta lukea! Tykkäsin myös ehdotuksistasi, SNES on tuttu omasta lapsuudesta ja ollut myös meidän lapsilla käytössä. Alkuperäinen meni valitettavasti rikki jokin aika sitten, tilalle hankittiin Super Retro Trio, jolla voi pelata SNES-pelien lisäksi Mega Drive:n ja NES:in pelejä...eli pelikokoelma saattaa tulevaisuudessa laajentua.

  Super Mario World on myös suositeltavan arvoinen tuohon listaan, ei pelkästään sen jatko-osa (vaikka se onkin hillittömän upea!). Jos kotoa löytyy jo tietokone, ei ole mahdotonta hommata siihen peliohjainta ja ostaa Steamistä 8Bitboy, joka on iskenyt aika kovaa meidän keskimmäiseen lapseen (8v.) Marioiden vanavedessä.

  Onnea blogille!

  Vastaa
  1. Faija

   Kiitos!

   Emulaattorikonsolit jotenkin raastavat omia sisuskaluja, vaikka tietysti halvempia vaihtoehtoja lopulta ovatkin. Mitäs SNES pelejä on teillä pelattu Super Mario Worldin lisäksi? Täytyykin tehdä parista Mega Drive pelistä videot Skidin kanssa..

   8BitBoy vaikutti oikein passelilta peliltä, lisäsin sen Steamissa suosituslistalle minkä laitoin juuri alkuun. http://store.steampowered.com/curator/26766569-Skidi-ja-Faija/

   Vastaa
 2. Päivitysilmoitus: Uusi vuosi uudet pelit – Skidi ja Faija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *