Siirry sisältöön

Peliviikko!

fbcover2

Nyt kun olen leimannut itseni totaalisesti pelikasvattajaksi, en voi tietenkään olla kirjoittamatta meneillään olevasta pohjoismaiden peliviikosta! Warhammer ja Steam odottakoon vielä muutaman päivän. Tajusin kyllä juuri että jos hankin pienen bluetooth-näppäimistön niin pystyn tuottamaan materiaalia hieman enemmänkin työpaikan tauoilla! Kääk, miksi tämä ei ole tullut aiemmin mieleen. Olisin luultavasti siihen aiempaan henkilökohtaiseen blogiini ja hassuihin tarinoihin keskittyvään Hullun Tarinat -blogiin kirjoittanut huikeasti enemmän asiaa. No, toisaalta tämä aihealue on enemmän sitä mistä tykkään kirjoittaa, kunhan teksti vain päätyy oikeiden ihmisten silmiin. Nyt kuitenkin alkuun pieni lainaus http://www.peliviikko.fi sivulta.

Peliviikkoa vietetään 14.-20.11.2016!

Peliviikko 2016Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja. Pelaaminen on suosittu, hyödyllinen ja hauska harrastus, joka sopii kaikenikäsille ja on parhaimmillaan sukupolvia ja eri kansallisuuksia yhdistävää toimintaa.

Eli peliviikko käynnissä ja ihmiset ympäri Suomea (ja pohjoismaita!) koittavat edistää pelaamisen positiivisuutta. Asia mihin itsekin pyrin, vaan ei ole toistaiseksi tullut vastaan persoonaa joka olisi sitä mieltä että pelaaminen on täysin turhanpäiväistä roskaa mitä kenenkään ei pitäisi harrastaa. Ilmoita toki itsesi kommenteissa niin voimme pitää pienen keskustelun aiheesta. Onhan pelaamisessa toki negatiivisiakin puolia, mutta sanoisin että niin on lähes kaikessa jos pahasti obsessoituu.

Peliviikkona on siis erilaisia tapahtumia ympäri Suomea joita voi vilkaista kätevästä kartasta. Useimmissa kirjastoissa pääsee pelaamaan yhtä ja toista, poislukematta lautapelejä! Ei siis pelkästään videopeleihin keskittyvä teemaviikko, vaan kaikenlaiseen pelaamiseen. Helsingissä majailevien suosittelen erityisesti suuntaavaan Itäkeskukseen päin, sillä Kulttuurikeskus Stoassa tulee olemaan myös retrokonsoleita! Asia joka lämmittää tämän keski-ikää (kymmenen vuoden päästä) lähestyvän mieltä kovasti. Mutta tapahtumien osalta kannattaa tuo 19.11. pitää kalenterista vapaana, sillä tuolloin kansallisena pelipäivänä tapahtuu eniten. Itsehän en luultavasti vauvan ja Skidin kanssa pääse pihaa pidemmälle niin pidetään sitten kotona ihan oma pelipäivä, luultavasti Minecraftissa linnaa rakentaessa. Ehkäpä ensi vuonna voisin läheistä kirjastoa jeesata jonkinlaisen tapahtuman järkkäämisessä.

Ja pelikasvatuksesta puheenollen, minua pyydettiin puhujaksi keväällä järjestettävään pelitapahtumaan! Lapsille, nuorille sekä vanhemmille suunnattu tapahtuma Vantaalla. En ole vielä ihan varma miten pieni tapahtuma on kyseessä, mutta jännä kokemus tulee varmasti olemaan kun pääsee yleisölle puhumaan. Erityisesti kun moisesta ei varsinaisesti ole kokemusta vielä. Vaikka aikoinaan podcastia tehdessä tiesikin että valmiin tuotteen kuuntelee yli 200 ihmistä, se ei varsinaisesti tunnu nauhoitusvaiheessa kun istuu itsekseen tietokoneella. Tässä tarvitaankin hieman erilaisia taitoja. Täytyykin pikaisesti laittaa toiminimi aluille jos näitä alkaisi tulla enemmänkin! Eipä tuo haittaa vaikka yhteenkin kertaan jäisi, varmasti tuolta Pelikasvattajien verkostosta löytyy ammattimaisempiakin puhujia (Heh, hyvä myyntipuhe itselleni). Nyt hieman harmittaa ettei tullut vilkaistua GameXpoilla pelikahvilan lavaohjelmaa, sillä siellä puhuttiin paljon pelikasvatukseen liittyvistä asioista. Olisi saanut varmasti hyviä ideoita sitäkin kautta, vaikka en toisaalta tahdo vain samoista asioista puhua kuin muut. Persoonallinen ote täytyy olla että erottuu, ja varmasti aionkin tavalla tai toisella saada ängettyä omaan "luentoon" suosituksia retropeleistä ja konsoleista, sitä ei voi koskaan painottaa liikaa. Ikärajat tulevat varmasti myös mainittua jos vanhemmille puhutaan, vaikka siitä nyt yleisestikin kuulee lähes aina kun peleistä on jossain asiaa. Mistä asioista lukijat olisivat kiinnostuneita kuulemaan? Pitää vielä miettiä olisiko tapahtuma sellainen että pystyisi Skidinkin ottamaan mukaan. Voi olla vain hankala puhua puolesta tunnista tuntiin jos Skidi häärää ympärillä, mutta tämän pystyisi ehkä sisällyttää tapahtumaan jotenkin. Miettimistä riittää, mutta onneksi aikaa valmistautumiseen on myös viitisen kuukautta.

Laitetaan loppuun vielä pieni haaste peliviikosta. Eli avainsanalla #pelaaparemmin kysytään miten voisit (yllätys yllätys) pelata paremmin?

Unohtuuko tauot? Särkeekö selkää? Meneekö hävitessä hermot? Venähtääkö pelit liian usein aamuyön puolelle? Otatko muut pelaajat riittävästi huomioon? Mitä sinä voisit tehdä paremmin?

Tänä vuonna peliviikolla EHYT ry haastaa kaikki pelaamaan paremmin. Kyse ei ole ainoastaan teknisistä taidoista, vaan laajemmasta kokonaisuudesta, jossa pelaaminen lisää sekä pelaajan että ympäristön hyvää mieltä ja hyvinvointia. Hyvä pelikäytös, muiden huomioiminen ja itsestä huolehtiminen tekevät sinusta paremman pelaajan.

Osallistu #pelaaparemmin -haasteeseen ja kerro muillekin mitä aiot Peliviikolla tehdä toisin. Voit jakaa oman haasteesi valitsemassasi some-ympäristössä, kuten Twitterissä tai Youtubessa käyttämällä tunnisteita #pelaaparemmin ja #peliviikko

Itsehän loppujen lopuksi pelaan nykyään niin vähän vauvan hoitamisen ja Skidin viihdyttämisen ohessa että en voi sanoa että ainakaan fyysisiä oireita tulisi pelaamisesta johtuen. Melkein aamuyöllä tulee myös lähes väkisinkin pelattua kun päivittäin herään klo 5 että ehtii vajaan tunnin jotain pelata! Vaikka onhan tämä nyt jo aamua. Tänään tosin en ole ehtinyt jatkaa Civilizationissa ydinsotaa kun aloin tätä kirjoittamaan. Kello on tällä hetkellä 5.38! Pyrin myös huomioimaan muut pelaajat ja jos satunnaisesti pääsen nettipeleissä puhekanaville, en puhu mitään törkyjä muille. Häviäminen ei myöskään vaivaa enää ollenkaan. Aikoinaan kyllä jos peli vaati täydellisen suorituksen vaikka pisteiden hankkimisessa ja homma meni pieleen pienen virheen takia, siinä meni hermot pahemman kerran. Muinoin kun suutuin tarpeeksi pelatessa niin saatoin purra ohjainta! Haha! Jotenkin tuntuu että olen täysin eri persoona nykyään.

Nyt vain kaikki tarkistamaan että löytyykö läheisestä kirjastosta tai muualta peliviikon tapahtumia! Näitä on tosiaan onneksi ympäri Suomea, ettei ole vain pääkaupunkiseudulle keskittynyt tapahtuma. Ja muistakaa ottaa vaarit ja mummit mukaan!

2-lautapeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *