Siirry sisältöön

Jouluksi PS4, Pro vai Slim, Xbox One vai S-malli, 500 Gt, 1TB….argh?!

siis mikä?

Tuntuuko joskus siltä että on pakko nostaa kädet ylös? Tämä vaiva voi olla yleinen jos miettii mitä konsolia hankkisi joulukuusen alle. Ei hätää, Faija auttaa! Markkinoille on saapunut sopivasti ennen joulupaniikkeja yksi jos toinenkin konsolimalli, joten on ymmärrettävääkin että voi hieman mietityttää että mikäs näistä kannattaisi nyt hankkia ja mitä eroja niissä on. Helppona vastauksena ensimmäisen konsolin hankintaan sanoisin että ostakaa Playstation 3 tai Xbox 360, sillä niille on massiivisen hyvät pelivalikoimat! Tietysti myös esim. Super Nintendolle on myös massiivisen hyvä pelivalikoima, mutta näitä laitteita ei saa ihan joka kaupasta. Sen sijaan jos kaipaat uusinta uutta syystä tai toisesta, jos nyt vaikka edellinen pleikkari on puhki pelattu ja samalla linjastolla tahdotaan jatkaa, jatka lukemista. Koitetaan saada selvyys siihen että mikä malli näistä uusista vehkeistä kannattaisi ostaa. Jos kaipaatte pelisuosituksia näille laitteille, voitte kysyä kommenteissa kohderyhmän ilmoittamisen kera. Pääsääntöisesti alle ~12 vuotiaille on nihkeästi pelattavaa Xbox Onella ellei Minecraftilla ja LEGO-peleillä koita pärjätä, muille konsoleille löytyy perheystävällisempääkin tavaraa. Alkuun pieni selkeä taulukko saatavilla olevista konsoleista hinnan mukaan lajiteltuna.

Tilavuudet olen ilmoittanut verkkokauppojen listauksen mukaan. Hinnoissa on enemmänkin vaihteluita, mutta tällä kertaa otin hinnat yhden verkkokaupan mukaan jotta näemme yleisen hintatason. Ensin tahdon toki selventää niille jotka eivät tiedä; TB = terabyte, englantia ja tarkoittaa samaa kuin Tt = teratavu. 1Tt = 1000Gt. GB = gigabyte, englantia ja tarkoittaa samaa kuin Gt = gigatavu. Gigabitti ja terabitti (Gb, Tb) ovat taas täysin eri asioita joista voi lukaista vaikka Wikipediasta mikäli bitit kiinnostavat enemmän.

Pääsääntöisesti kuten puhelimissa ja tableteissakin, mitä enemmän aiot laitteeseen ladata digitaalista sisältöä, sen enemmän tahdot siihen tilaa. Toisaalta taas esim. PlayStation 4:ään saa helposti vaihdettua isomman kovalevyn tarvittaessa.

Konsoli Tilavuus Hinta €
Xbox 360 500GB 170
PS3 12Gt 200
Xbox One 500Gt 240
Xbox One S 500Gt 270
Xbox One 1TB 270
PS4 Slim 500Gt 270
PS4 500Gt 280
Wii U 32Gt 300
PS4 1Tt 300
Xbox One S 1TB 340
PS4 Slim 1Tt 370
PS4 Pro 1Tt 440

Noniin, itse asiaan.

Miksi Xbox One vai Xbox 360? Ja mikä malli Onesta?

xbox-one-s-microsoft-lancamento-brasil

Xbox 360 alkaa olla jo vanha laite. Tarkkaan sanottuna 11 vuotta. Vanhoissa pelikonsoleissa ainoa asia mitä voi pitää negatiivisena on vanhentuvat grafiikat, mikäli antaa asian häiritä. Tämä vekotin ei myöskään Blu-Ray soittimena toimi. Tietysti pelien saatavuuden kannalta voi tulla myös ongelmia, mutta suurimmat kaupat taitavat edelleen myydä 360 pelejä. Suosittelen kyllä vahvasti käytettyjen pelien ostoa nettihuutokaupoista tai pelikaupoista, ei tyhjene koko kukkaro. Pelit näyttävät usein aika kököltä (nykystandardeilla), mutta nykyään muksut ovat onneksi ensimmäisinä pelikokemuksina päässeet lähinnä Minecraftin maailmaan, joka ei ulkoasullaan kummemmin säväytä. Oppivat pienestä pitäen että vain sisällöllä on merkitystä ja sillä että on hauskaa. 360 on erinomainen pelikonsoli, mutta vain muutama kauppa sitä enää myy. Jos löydät satasella niin ehdoton ostos! Tuohon hintaan luulisi nettihuutokaupasta sisältyvän jo 2 ohjainta ja pelejäkin. Taas jos muksuilla on kavereita joilla omat muut laitteet niin silloin täytyy miettiä mahdollisia verkkopelaamisen mahdollisuuksia, jolloin erilaisilla laitteilla ei pelata keskenään. Satunnaiselle pelaajalle kuitenki mainio valinta. Pelejä löytyy laidasta laitaan, joten minun on helppo antaa suosituksia tarvittaessa.

Xbox One tuli markkinoille täällä Suomessa 2 vuotta sitten ja on lähtenyt hyvin nihkeään kasvuun. Siinä missä 360 oli edellisessä konsolisukupolvessa ehdoton ykkönen markkinoilla (ainakin pelaajien kirjoissa), PS4 otti kärkipaikan tällä kertaa Onen edestä aikaisemmalla julkaisullaan. Tämän vuoden syksyllä tuli kauppoihin uusi Xbox One S -malli, joka tarjoaa pienemmän kokonsa lisäksi myös aavistuksen verran uusia jippoja. HDR-kuva viittaa lähinnä värien syvyyteen, jossa on puheiden perusteella havaittava ero mikäli televisiosi moista ominaisuutta tukee. Xbox One S tukee myös 4K Blu-Ray elokuvia (vaikka ei tue 4K resoluutiota peleissä), joten pykälää tarkempaa kuvaa on tarjolla hifistelijöille ja elokuvaharrastajille. Luulen että tässä vaiheessa kaikki elokuvadiggarit ovat jo hankkineet itselleen oman soittimen moisia varten joten mikä jää syyksi S-mallin hankkimiselle? No, valkoinen väri? Oikeastaan sen lisäksi pienempi koko ovatkin sitten ne syyt. Tietysti jos haluat panostaa tulevaan ja aiot katsoa 4K elokuvia levyltä, päivitys on hintansa väärti. Ellet ole täysin hurahtanut pelien ostamiseen digitaalisesti, en suosittele maksamaan ylimääräistä isommasta kovalevystä. Peleistä sen verran että Xbox One tuntuu keskittyvän tarjoamaan tavaraa enemmän teini-ikäisesistä vanhemmille. Luulen että blogini lukijoista suurimmalla osalla on kuintekin lapsia, joten en ole varma voinko loppukädessä suositella konsolia muuten. Minecraft ja kaikki tuoreimmat LEGO-pelit tietysti löytyy laitteelle ja toisaalta myös useat hyvät Xbox 360 pelit toimivat myös Xbox Onella! Toisaalta sitten kun katsoo tulevaisuuteen niin ei ole paljon muksuille sopivia pelejä tulossa...eikä kyllä sen puoleen ole PS4:llekään.

Entä sitten PS3? Ja pitäisikö PS4:stä hankkia normaali, slim vai pro?

5ae9f729b8c72b449b0c3a9761c43b37

Mitä taas tulee Playstation 4 peleihin, ollaan jo pienen askeleen verran lapsiystävällisemmässä maailmassa. Luottoa olisi siihen että Ratchet & Clankin tapaisia teoksia tulisi enemmänkin. LittleBigPlanet 3 oli myös oiva hyppely muksuille ja samojen pelinkehittäjien Tearaway Unfolded vaikuttaa varsin hupaisalta. Siinä jo muutama nimike jotka äkkiseltään tulee mieleen kun ajatellaan konsolin perheystävällisyyttä. Näiden ulkopuolella suurin osa peleistä tuleekin kummallekin konsolille, eikä peleissä ole koskaan mitään sellaisia eroja minkä pitäisi vaikuttaa ostopäätöksiin. Yksi tuleva nimike joka vaikuttaisi tällä hetkellä olevan vain PS4:lle, on ehkä monille tuttu Crash Bandicoot. En sinänsä näe syytä odotella ensi vuoteen että päivitetty versio vanhoista peleistä tulee, vaan ostaa PS3:lle digitaalisesti ensimmäiset 3 peliä yhteishinnalla 15€.

Mitä eri malleihin tulee, PS4 Pro sisältää jonkin verran enemmän tehoa, joka vaikuttaa hyvin marginaalisesti joidenkin pelien toimintaan. Sen lisäksi laite tukee 4K pelaamista ja Netflixiä pystyy myös katsomaan suuremmalla resoluutiolla. 4K Blu-Ray tukea ei ole. Oikeastaan ainoa syy miksi voisin laitetta henkilökohtaisesti suositella on Playstation VR. PS4 Pro:n pitäisi antaa sulavampi kokemus VR-nimikkeissä. Konsolista 450€, VR lasit 450€, kamera 50€, lisäohjaimet 50€. Jos olet valmis maksamaan tällaisesta kokemuksesta tonnin, niin antaa mennä. Onhan se ihan hauska kokemus, mutta harvoille ja valituille ellei osamaksulla ala ostamaan. Itse tyytyisin siihen halvempaan vaihtoehtoon ja ostaisin läjän pelejä samalla rahalla. Ja Slim! Osta ihmeessä, halvemmalla näyttää saavan kuin alkuperäistä konsolia. Sen sijaan jos alkuperäistä myyvät pelin kanssa, on se parempi vaihtoehto. Sisälmykset on täysin samat jos pelaamiseen vaikuttavista komponenteista puhutaan, vain ulkomuoto on erilainen. Hiljaisemmaksi ja virtapihimmäksi myös sanovat. Asia mikä saattaa vaikuttaa hinnan lisäksi ostopäätökseen on optinen audioliitäntä jota ei ole Slim-mallissa.

A wild Nintendo appears

wiiu_mk8_splat_hw_bundle_eub_ps_150826_jpg_0x0_q85

Ikävä kyllä Nintendo Switch ei ehdi vielä ihan joulumarkkinoille, enkä toisaalta osaa sanoa tällä hetkellä tulevasta pelitarjonnastakaan paljon, mutta Wii U on oiva valinta lapsiperheisiin juurikin lapsiystävällisempien peliensä takia. Nintendon konsoleista ei pidä ajatella että ne olisivat suunnattu vain lapsille, sillä pelit ovat todella hyviä aikuiseenkin makuun. Olenhan sentään itsekin 3DS:llä pelannut yli 100 tuntia Animal Crossingia ja voin taata että muksut tarvitsevat apua jos Donkey Kong Country: Tropical Freeze löytää tiensä television ruudulle. Ikävä kyllä hinta saattaa muodostua esteeksi monelle, vaikkakin kahden pelin sisällyttäminen pakettiin pitäisi lohduttaa hieman. Blu-Ray tukea ei ole ollenkaan ja Netflix toimii kehnosti, joten ihan vain pelikäyttöön suositeltu laite. Suosittelen myös ostamaan tälle konsolille ulkoisen kovalevyn, sillä tila loppuu hyvin äkkiä jos tahtoo hyödyntää erinomaisen hyvää kauppapaikkaa. Konsolissa toimii myös Nintendo Wii -pelit, joten lisäohjaimia on hankittava jos niitä tahtoo pelata. Oma versionsa Minecraftista  löytyy myös jos tämä on vaatimuksena laitteen hankinnalle!

Toivottavasti tämä kirjoitus auttoi! Voimme jatkaa mieluusti keskustelua kommenteissa, ja voin myös suositella pelejä!

2 thoughts on “Jouluksi PS4, Pro vai Slim, Xbox One vai S-malli, 500 Gt, 1TB….argh?!

 1. Heli

  Meillä on Wii U , poika täyttää kohta 8. Nintendo Switchistä haaveilee. Sitä hän "kaupitteli" minulle äiti siinä on uusi Mario (eli heti kiinnostuin itsekin ja katsoin, että peli ei ole vielä ilmetynyt _harmi_). Hänellä on WiiU ja Wii pelejä: Mariot, Mario Maker, Minecraft, Legend of Zelda the Windwaker, , Rayman Legends, Kirby Adverntures (siitä kyllä heti kommentti, etten tajua pegi 7, koska ihan Mario tyylinen on).

  Ei ole pleikasta enää puhunut, joskus aiemmin siitä puhui eskarissa. Pelaaminen alkoi 2 v. sitten. Peliajat on n 2 h viikossa yhteensä vasta. Varmaan hiukan niitä kesän aikana nostan jo.

  Vastaa
  1. Faija

   Luulenkin että ensi joulun kuumin paketti tulee olemaan Switch! Koska Mario ilmestyy samaan aikaan, tulee se varmasti sisältymään konsolipakettiin. Mahdollisesti myös hinta tulee olemaan edullisempi jo loppuvuodesta.

   Peliajat sitten taas tietysti aina riippuu vähän henkilöstä, jokaiseen vaikuttaa pelaaminen eri tavalla. Itse kuitenkin annan mielummin pelata Minecraftia kuin että Skidi katselisi videoita siitä Youtubesta. 🙂 Pelaaminen muutenkin on pitkälti digitaalista leikkimistä, erityisesti Minecraftin kaltaisten luovien pelien kanssa. Tarinallisemmat pelit taas voivat saada mielikuvitukseen täytettä samalla tavalla kuin lastenohjelmien katselu! Ja ovat erittäin hauskoja jos muksu pääsee vanhemman kanssa pelaamaan jotain!

   Vaikka meilläkin pelataan varmaan se 2 tuntia päivittäin, tulee siihenkin usein poikkeuksia, ja Skidi tuossa eilenkin harmitteli kun ei ollut kavereita kotona kun olisi halunnut leikkiä.

   Jos on epävarmuutta pelien ikärajoista niin täältä sopii tulla kysymään! Uusi Zelda jonka raja on Pegi 12, on mielestäni varsin kelpo peli jopa 5 vuotiaalle, ellei ole täysin allerginen miekan heiluttamiselle. Ei siinä pitkälle pötki vielä tuon ikäinen, mutta pelimaailmassa tutkiminen voi olla jännää. Pyrin aina kertomaan hieman enemmän pelien ikärajoista noissa arvosteluissa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *