Siirry sisältöön

GameXpo 2017

 

Ajatus pelimessuilla käymisestä Skidin kanssa kuulostaa paperilla hienolta. Pelataan yhdessä vähän pelejä, jutellaan niitä näitä pelifirmojen edustajien kanssa tulevista nimikkeista ja kenties pyörähdetään jonkun kaupan kautta hakemassa jotain kivaa mukaan. Harmi vain että todellisuus oli jotain ihan muuta.

Olen itse käynyt marraskuun alussa Messukeskuksessa vuodesta 2011 lähtien. Vielä pari vuotta sitten Digiexpoina tunnetut messut (myös ski/lätkä/säbä) sisälsivät pelejä ja viihde-elektroniikkaa. Vuosi sitten pelit saivat oman osionsa messuilta, ja ennakkorummutuksena mainostettu GameXpo vaikutti juuri siltä piristysruiskeelta mitä vähentymään päin kääntyneet pelit tarvitsivat. Oli varsin harmillista huomata sitten viime vuonna, että pelit oli ahdattu pieneen nurkkaan vailla kunnon valaistustakaan. No ei siinä, "ehkä palautteet tehoaa ja ensi vuonna kaikki on paremmin" huomasin itseni ajattelevan. Ei.

Olen täysin tyrmistynyt siitä miten ei saada edes sitä samaa fiilistä takaisin kuin aiempina vuosina

Onneksi Bandai Namco oli isosti paikalla

En osaa tarkkaan sanoa mitä ns. "tavallinen" messukävijä ajatteli, mutta itse pelaajana olen täysin tyrmistynyt siitä miten ei saada edes sitä samaa fiilistä takaisin kuin aiempina vuosina. Bandai Namco pelasti paljon, sillä heiltä oli useampi julkaisematon peli testattavissa messuilla. Kaikki muut oli niin sekavasti aseteltu pitkin pientä messualuetta, että olin ilahtunut kun vahingossa törmäsin Xboxin perheystävälliseen Super Lucky's Tale -peliin, joka olisi saattanut maistua Skidillekin ilman pelin rikkovia bugeja, joissa pelihahmo tippuu maailmasta pois. Ainoaksi testatuksi peliksi jäikin lopulta Ni No Kuni II.

Microsoftin uutta Xbox One X -konsolia oli näytillä yksi kappale, mikä on erikoinen veto ennen joulua, koska laitteen tarjoamat 4K ja HDR -ominaisuudet vaativat kyllä näkemistä ennen ostopäätöstä. Ei se perustallaajalle niin huomattava ero ole, että pitäisi kalliimpi vaihtoehto valita. Itse suosittelen Xbox One S - konsolia, jos saat koneen joulukuusen alle pelin kanssa alle 200€:lla.

Sony näyttää panostaneen VR-markkinointiin, mikä on ihan hyvä veto, sillä se jos jokin vaatii myös kokeilua ennen ostopäätöstä. Ehkä joskus saadaan laitteiden hintaakin hieman kohtuullisemmalle tasolle niin voisi meilläkin ottaa kokeiluun. Mutta perinteisemmät pelit näyttivät uupuneen kokonaan. Ne mitä osui silmään olivat vain puhelinta hyödyntäviä visailuja, jee. Assassin's Creed Origins olisi toisaalta ollut kokeiltavissa Ubisoftin osastolla, mutta Skidin kanssa ei pysty mennä minne tahansa.

Muiksuille sopivampaa pelattavaa olisi varmasti löytynyt Nintendon osastolta, jota ei ollut. Olikohan Ubisoftilla yksi Switch, joka pyöritti Mario+Rabbids peliä, jota olisi ollut kiva päästä kokeilemaan, mutta yksi laite oli jatkuvasti varattu. Mielummin sitten ostaa kotiin. Nintendo Switch on uusi laite, miksi ei päästetä peleistä kiinnostuneita ihmisiä kokeilemaan laitetta enemmän messuilla? Toisaalta, Nintendon maahantuoja oli päättänyt panostaa enemmän kirjamessuille, enkä ihmettele näillä kävijämäärillä yhtään.

Lapsen kanssa liikkuessa ei oikein saanut messuista mitään irti

Kuka unohti moottoripyöränsä?

En voi suositella messuja tuollaisenaan kenellekään, paitsi jos liput saa ilmaiseksi ja olet menossa kavereiden kanssa. Tai mikäli urheilu kiinnostaa, olisi tuolloin ollut enemmänkin ihmeteltävää ainakin kauppojen puolella. Lapsen kanssa liikkuessa ei oikein saanut messuista mitään irti, joten pitääkin vähän kysellä ensi vuonna paikalla olijoilta millainen meno on, jos vaikka lopettaisi oman vuosittaisen rutiinin tähän. Toisaalta, oli kiva puhua Pelaaja-lehden tekijöiden kanssa, joka olisi taas ollut helpompaa jos ei tylsistynyt ja levoton Skidi vetäisi hihasta liikkeelle..

Onnittelut Pelaajalle 15-vuoden taipaleesta!

Lavallakin on ollut aiempina vuosina vaikka mitä mielenkiintoista seurattavaa, mutta tällä kertaa tarjonta oli vähäistä. Pelaajan väki onneksi keksi jakaa hieman pelien historiaa, vaikka esityksen aikana itseäni vaivasi takanani huuteleva varhaisteini jonka mielestä "Kynäri on ainoo oikee peli!" (Kynäri = Counter Strike, suosittu räiskintäpeli kilpapiireissäkin).

Miksiköhän se ei ole mahdollista kerätä enemmän suomalaisiakin pelinkehittäjiä ja antaa heille omat pienet lokerot messuilta, joissa pääsisivät esittelemään omaa tuotantoaan ja juttelemaan fanien ja tuntemattomienkin kanssa. Ikään kuin sellainen tiivis messutunnelma, joissa firmat vetäisivät hihasta joka suuntaan kuuntelemaan juttuja. Onko pelimyynti Suomessa tosiaan niin pientä ettei meitä voi noteerata isompien firmojen markkinoinnissa? Ja onko messuilla esittely niin kallista ettei vaikka kahdella henkilöllä voisi esitellä asioita messuväelle? Ei se tilasta ainakaan ole kiinni, niin paljon sitä tyhjää siellä oli. Täytyy tosiaan harkita kahdesti ensi vuonna menemistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *